Wytrawne muffinki z boczkiem i szczypiorkiem

Wytrawne muffinki to ciekawa alternatywa dla typowych śniadań czy też kolacji, a także świetna propozycja posiłku na wynos (na przykład do pracy lub szkoły). Dziś proponujemy wersję z boczkiem, serem żółtym, cebulą dymką i szczypiorkiem. Chętni mogą dodać do masy również suszone pomidory.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g sera Gouda Mlekpol
  • 1 dymka wraz ze szczypiorkiem
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę, szczypiorek i boczek drobno pokrój. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.



Krok 2

Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i usmaż go na chrupko. Następnie zdejmij z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz, który wytopił się z boczku. Na patelnie dodaj cebulę i zeszklij. Przestudź.



Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 180°C.



Krok 4

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj mleko z jajkiem i olejem. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Do ciasta dodaj starty ser, boczek, cebulę i szczypiorek. Posól i popieprz, a potem znów dokładnie wymieszaj.



Krok 6

Ciasto rozlej do foremek na muffinki, wypełniając je do ¾ wysokości.



Krok 7

Muffinki wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.