Zapiekana kasza jaglana

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 120 g suchej kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
  • 500 ml mleka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1 - gotowanie kaszy

Suchą kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 10 - 15 minut lub do czasu, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Zdjąć pokrywę, wymieszać z cukrem wanilinowym.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cukier i przez chwilę podgrzewać. Włożyć jabłka, dodać 1 łyżeczkę cynamonu i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze cukrem.



Krok 3

Połowę kaszy jaglanej wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć uprażone jabłka, przykryć drugą porcją kaszy. Posypać cynamonem i wyłożyć kawałeczki pozostałej łyżki masła. Przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.