Zapiekanka w bagietce

Szybkie i proste śniadanie, które możesz przyrządzić z ulubionymi składnikami. Dobry sposób na przygotowanie szybkiego posiłku, który doda nam energii na cały dzień.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 6 plastrów szynki lub boczku
  • Ok. 60 g startego żółtego sera, może być też mozzarella
  • ½ czerwonej cebuli
  • 6 pieczarek
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka masła Łaciate
  • Oliwa
  • Listki bazylii do posypania

Dodatkowo:

  • Ketchup, majonez, musztarda (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik na 180°C. Cebulę kroimy na pół, następnie w piórka. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rogrzewamy masło i wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy je około 2-3 minut, aż będą przyrumienione.



Krok 2

Szynkę kroimy w kawałki (paski). Dodajemy do pieczarek i razem jeszcze smażymy około 1 minuty.



Krok 3

Bagietkę kroimy wzdłuż. Skrapiamy wnętrze oliwą. Nakładamy pieczarki wraz z szynką. Na to kładziemy starty ser i cebulę.



Krok 4

Bagietkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu możemy posypać bagietkę grubo posiekanymi listkami bazylii. Podajemy z ulubionym sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.