Zapiekanka z dynią i kurczakiem

Autor:

Aneta P

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • makaron kokardki 250 g
  • pierś z kurczaka 500 g
  • dynia 300 g
  • pomidory krojone z puszki 400 g
  • cebula 1 szt
  • marchewka 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser żółty MLEKPOL 150 g
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • kurkuma
  • majeranek
  • rozmaryn
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Makaron zagotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.



Krok 2

Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dynię obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę posiekać.



Krok 3

Na patelni, na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, dynię i czosnek. Chwilę razem smażyć.



Krok 4

Dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać pierś z kurczaka i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kurkumą, majerankiem oraz rozmarynem. Całość dokładnie wymieszać.



Krok 5

Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć makaron, następnie farsz z dynią i kurczakiem. Całość posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.