Zapiekanka z łososiem i brokułami

Łosoś w każdym daniu sprawia, że smakuje ono wyśmienicie. Jego intensywny smak sprawia, że często wykorzystujemy go w kuchni.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g filetu łososia
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 125 g mozzarelli w kostce Mlekpol
  • 1 brokuł
  • 100 g makaronu świderki
  • Świeża natka pietruszki

Sos:

  • 150 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 50 g tartego sera Jantar
  • 50 ml mleka Mazurski Smak
  • 100 ml śmietany Mazurski Smak 12%
  • Sól i pieprz
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 190ºC.



Krok 2

Łososia kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny, posypujemy sola i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy.



Krok 3

Przygotowujemy sos: łączymy serek śmietankowy, mleko, śmietanę, starty ser Jantar (część zostawiamy do posypania zapiekanki). Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję można podgrzać sos.



Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, zalewamy częścią przygotowanego sosu. Kładziemy kawałki mozzarelli. Następnie układamy naprzemiennie brokuł z kawałkami ryby. Zalewamy całość resztą sosu serowego i posypujemy startym parmezanem.



Krok 5

Pieczemy około 15 - 20 minut. Smacznego!



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy danie świeżą natka pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.