Łosoś w każdym daniu sprawia, że smakuje ono wyśmienicie. Jego intensywny smak sprawia, że często wykorzystujemy go w kuchni.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nagrzewamy piekarnik do 190ºC.
Łososia kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny, posypujemy sola i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy.
Przygotowujemy sos: łączymy serek śmietankowy, mleko, śmietanę, starty ser Jantar (część zostawiamy do posypania zapiekanki). Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję można podgrzać sos.
W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, zalewamy częścią przygotowanego sosu. Kładziemy kawałki mozzarelli. Następnie układamy naprzemiennie brokuł z kawałkami ryby. Zalewamy całość resztą sosu serowego i posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy około 15 - 20 minut. Smacznego!
Przed podaniem posypujemy danie świeżą natka pietruszki.
Dodaj komentarz