Zapiekanka ziemniaczana

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1/2 kg szpinaku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 2 gałązki szczypiorku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 250 g sera ricotta (twarożku)
  • 200 g sera feta
  • 5 jajek
  • 1/4 -1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% Łaciata
  • 100 g gęstej śmietany 18% Łaciata
  • 40 g tartego sera (np Jantar)
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie

Krok 1

Formę żaroodporną, o wymiarach około 20x26, posmarować łyżką oliwy extra vergine. Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, jeśli ma twarde łodyżki - odłamać je.
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki ok. 2 - 3 mm grubości, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wypłukać, zmienić wodę na czystą (zimną). Posolić i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na sicie lub durszlaku.



Krok 2

Szpinak włożyć do garnka, ustawić go na małym ogniu, przykryć i podgrzewać przez minutę. Zdjąć pokrywę, mieszać przez chwilę aż szpinak zwiędnie, wyjąć z garnka i odcisnąć na sicie, grubo posiekać, włożyć do dużej miski.



Krok 3

Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając co jakiś czas. Dodać pokrojonego na kawałeczki pora (najpierw wzdłuż na 4 części, później w poprzek) i czosnek. Posolić i dusić pod przykryciem przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni.
Zawartość patelni przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszać.



Krok 4

Następnie dodać połowę ricotty i połowę sera feta (pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę), jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.



Krok 5

Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłożyć mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18%. Przykryć drugą połową ziemniaków, doprawić je, posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oliwy extra vergine.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut aż wierzch się lekko zarumieni. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut aż zapiekanka zastygnie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.