Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Jeżyny umyć, osuszyć, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru z wanilią i 1 łyżką cukru.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką i mąką ziemniaczaną, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałki, pokroić na kawałki.
Każdy kawałeczek rozpłaszczyć, ułożyć jeżyny i dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, posypać cukrem i cukrem z wanilią.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić, wymieszać z pozostałymi jeżynami.
Dodaj komentarz