Ziemniaczane knedle z jeżynami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 szkl. jeżyn
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • Sól
  • Śmietana Łaciata 18%
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Jeżyny umyć, osuszyć, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru z wanilią i 1 łyżką cukru.



Krok 2

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką i mąką ziemniaczaną, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałki, pokroić na kawałki.



Krok 3

Każdy kawałeczek rozpłaszczyć, ułożyć jeżyny i dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, posypać cukrem i cukrem z wanilią.



Krok 4

Śmietanę z cukrem pudrem ubić, wymieszać z pozostałymi jeżynami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.