Zapiekanka dyniowa z mięsem

Autor:

Mika

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2kg. Dyni przed obraniem
  • 3/4 kg. Mięsa mielonego dowolnego
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl.rodzynek
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki chili,1 łyżka suszonych pomidorów,1 łyżka oregano
  • 4 łyżki oleju
  • Sos beszamelowy:
  • 1 czubata łyżka masła Łaciate
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 3 szkl ciepłego mleka Łaciate
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie

Krok 1

Cebulkę szklimy na oleju,dodajemy czosnek w plasterki. Dodajemy mięso i smażymy do miękkości mięsa. Dodajemy rodzynki i przyprawy przyprawiamy wszystko i dolewamy pol szkl.wody i na dużym ogniu tak długo smażymy az odparuje cala woda. W naczyniu żaroodpornym troszkę dodajemy oleju wykładamy dynie pokrojona i obrana w plasterki oklolo 1 cm. Okolo 2/3 . Posypujemy sola i pryskamy olejem. Na dynie wykładamy mięso, a potem dynie i polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w piekarniku okolo 50 minut w 180 stopniach. Potem podkręcamy temperaturę do 220 i posypujemy serem żółtym i dopiekamy jeszcze jakieś 5 minut do zrumienienia wierzchu. Podać mozna z jakas ostra surówka No. Pomidor i cebulka. Smacznego



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.