Ziemniaczane placki inaczej

Autor:

Śnieżynka

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek.



Krok 2

Masło rozpuścić, ostudzić.



Krok 3

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.



Krok 4

Żółtka połączyć z mlekiem, wsypać przesianą mąkę, dodać płynne masło, dokładnie wymieszać.



Krok 5

Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z ciastem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.



Krok 6

Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor.



Wskazówki

Placki ziemniczane można podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.