Zupa fasolowa z warzywami

Autor:

Śnieżynka

Fasolę zamoczyć na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny. Następnie odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą włożyć umyte mięso, liść laurowy i gotować. Do pół miękkiej fasoli dodać odrobinę soli, obrane i pokrojone warzywa, skórkę z wędzonego boczku. Następnie dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, gotować do miękkości. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Miękkie mięso pokroić na kawałki, połączyć z zupą, podawać.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. fasoli drobnej
  • 20 dag ziemniaków
  • 20 dag mięsa wieprzowego z kością
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • Skórka z wędzonego boczku
  • Majeranek otarty
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Posiekany szczypior

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę zamoczyć na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny. Następnie odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą włożyć umyte mięso, liść laurowy i gotować.



Krok 2

Do półmiękkiej fasoli dodać odrobinę soli, obrane i pokrojone warzywa, skórkę z wędzonego boczku.



Krok 3

Następnie dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, gotować do miękkości.



Krok 4

Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Krok 5

Miękkie mięso pokroić na kawałki, połączyć z zupą, podawać.



Wskazówki

Zupę fasolową można podawać z pieczywem.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.