Jagnięcinę myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do dużego garnka. Dodajemy kurkumę, chilli, pieprz czarny, pieprz ziołowy, cynamon, sól, imbir, paprykę, pokrojony w kostkę seler naciowy, pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, a także posiekaną kolendrę. Całość podsmażamy na małym ogniu maksymalnie przez 5 minut.
Po tym czasie dodajemy odsączone i pokrojone pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusimy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
Do garnka z jagnięciną dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę marchewki, ziele angielskie i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Całość gotujemy 2 godziny.
Po tym czasie dodajemy ciecierzycę, a nastęnie gotujemy jeszcze przez 10 minut. Później dodajemy roztrzepane jajka i sok z cytryny, gotując całość jeszcze minutę. Dekorujemy natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Dodaj komentarz