Umyj i obierz marchew, pietruszkę i selera. Pokrój je w małą kostkę. Pora i cebulę posiekaj drobno. Kalafior podziel na małe różyczki. Do garnka wlej olej i przesmaż wszystkie pokrojone warzywa, oprócz kalafiora. Gdy nabiorą złotego koloru, dodaj bulion. Dodaj także liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj kalafior.
Śmietankę do garnka i energicznie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż kalafior będzie miękki, lecz nadal chrupiący.
Na koniec dodaj do zupy połowę drobno posiekanego koperku, a drugą częścią udekoruj zupę tuż przed podaniem. Smacznego!
Do wykonania dania możesz także użyć mrożonego kalafiora. Pamiętaj, aby najpierw go rozmrozić.
Dodaj komentarz