Zupa kalafiorowa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • 1l bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Umyj i obierz warzywa. Pokrój je w kosteczkę wielkości ok. 1 x 1 cm. Kalafior podziel na małe różyczki. Do garnka wlej olej i przesmaż wszystkie pokrojone warzywa, oprócz kalafiora. Gdy nabiorą złotego koloru, dolej bulionu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj kalafior.



Krok 2

Śmietankę wymieszaj z odrobiną zupy, a następnie całość przelej do garnka, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż kalafior będzie miękki, lecz nadal chrupiący.



Krok 3

Na koniec dodaj do zupy połowę drobno posiekanego koperku, a drugą częścią udekoruj zupę tuż przed podaniem. Smacznego!



Wskazówki

Do wykonania dania możesz także użyć mrożonego kalafiora. Pamiętaj, aby najpierw go rozmrozić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.