Zupa kalafiorowa z pomidorami

Zupa kalafiorowa z pomidorami to danie smaczne, zdrowe i jednocześnie proste w przygotowaniu. Kalafior z pomidorem to połączenie, które warto wypróbować.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kalafior
  • - 1 marchewka
  • - 2 ziemniaki
  • - 5 pomidorów
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 50 g masła
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - 2 kości schabowe
  • - 3 l wody

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy wywar: kości schabowe dokładnie myjemy i gotujemy w 3 l wody. Otrzymany wywar przecedzamy.



Krok 2

Ziemniaki i marchewkę myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy, aż będą miękkie.



Krok 3

Myjemy kalafior i dzielimy na różyczki. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę średniej wielkości. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pomidory i smażymy je do momentu, aż puszczą sok.



Krok 4

Do garnka z wywarem dodajemy kalafior i pomidory, a następnie mieszamy, przyprawiamy i gotujemy przez 25 minut.



Wskazówki

Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut – dopiero po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.