Danie: Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Ząbek czosnku należy obrać i drobno pokroić. Pół cebuli czerwonej pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Tak przygotowane warzywa wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia i zblendować w garnku z dwiema łyżkami śmietanki.
Przyprawić kurkumą, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Wymieszać. Pestki dyni i nasiona sezamu prażyć przez chwilę na suchej patelni. Zupę krem przelać do głębokich talerzy i ozdobić uprażonymi nasionami i pestkami. Smacznego!
Dodaj komentarz