Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, idealnie kremowa zupa z jarmużu i ziemniaków. Pięknie prezentuje się na talerzu. Nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Idealna na romantyczną kolację we dwoje.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie obsmażamy razem z jarmużem na maśle.
Podgrzewamy bulion, dodajemy ziemniaki, pietruszkę i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy jarmuż z czosnkiem i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Dodajemy połowę śmietanki Łaciatej i blendujemy.
Podajemy z chipsami z jarmużu i migdałami. Ozdabiamy kleksami z pozostałej śmietanki Łaciatej.
Umyte liście jarmużu doprawiamy solą i polewamy oliwą. Mieszamy w misce, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na najwyższym poziomie piekarnika, w 190 stopniach przez ok. 10 minut. Gotowe chipsy z jarmużu możemy dodać do zupy.
Dodaj komentarz