Zupa krem z jarmużu i ziemniaków

Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, idealnie kremowa zupa z jarmużu i ziemniaków. Pięknie prezentuje się na talerzu. Nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Idealna na romantyczną kolację we dwoje.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g jarmużu
  • - 4 ziemniaki
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 pietruszki
  • - 3 łyżki masła
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 łyżki ziół prowansalskich
  • - ½ łyżeczki chili
  • - 2 łyżki migdałów
  • - garść chipsów z jarmużu

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie obsmażamy razem z jarmużem na maśle.



Krok 2

Podgrzewamy bulion, dodajemy ziemniaki, pietruszkę i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy jarmuż z czosnkiem i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Dodajemy połowę śmietanki Łaciatej i blendujemy.



Krok 3

Podajemy z chipsami z jarmużu i migdałami. Ozdabiamy kleksami z pozostałej śmietanki Łaciatej.



Wskazówki

Umyte liście jarmużu doprawiamy solą i polewamy oliwą. Mieszamy w misce, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na najwyższym poziomie piekarnika, w 190 stopniach przez ok. 10 minut. Gotowe chipsy z jarmużu możemy dodać do zupy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.