Zupa krem z zielonych warzyw

Krem z zielonych warzyw to świetna propozycja na wiosenny lub letni obiad. Zupa jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto zawiera kilka porcji warzyw w jednej misce. Zdecydowanie warta wypróbowania, gdyż jest to samo zdrowie!

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 l bulionu warzywnego
  • - 4 łodygi selera naciowego
  • - 1 brokuł
  • - 1 pęczek zielonych szparagów
  • - 1 zielona papryka
  • - 1 cukinia
  • - 1 por
  • - 1 cebula
  • - 250 g ziemniaków
  • - 100 ml śmietany 18% Rolmlecz
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • - 1 liść laurowy
  • - 2 ziarenka ziela angielskiego
  • - sól i pieprz

Dodatkowo:

  • - posiekany koperek do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Białą i jasnozieloną część pora pokroić w plasterki. Cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę.



Krok 2

Szparagi umyć i osuszyć, usunąć zdrewniałe końce i pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Paprykę oraz cukinię pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.



Krok 3

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę, pora i seler naciowy. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć razem 5 minut.



Krok 4

Dodać pozostałe warzywa. Posolić i popieprzyć, przesmażyć minutę i zalać bulionem.



Krok 5

Zagotować i gotować pod przykryciem około 20 minut, do miękkości warzyw.



Krok 6

Zblendować zupę na gładki krem, dodać śmietanę, zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, spróbować i w razie potrzeby dosolić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.