Krem z zielonych warzyw to świetna propozycja na wiosenny lub letni obiad. Zupa jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto zawiera kilka porcji warzyw w jednej misce. Zdecydowanie warta wypróbowania, gdyż jest to samo zdrowie!
Danie: Zupy, Obiad
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Białą i jasnozieloną część pora pokroić w plasterki. Cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę.
Szparagi umyć i osuszyć, usunąć zdrewniałe końce i pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Paprykę oraz cukinię pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę, pora i seler naciowy. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć razem 5 minut.
Dodać pozostałe warzywa. Posolić i popieprzyć, przesmażyć minutę i zalać bulionem.
Zagotować i gotować pod przykryciem około 20 minut, do miękkości warzyw.
Zblendować zupę na gładki krem, dodać śmietanę, zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, spróbować i w razie potrzeby dosolić.
Dodaj komentarz