Zupa marchewkowa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małego pora
  • 500 g marchewki
  • 250 g ziemniaków
  • 800 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 180 g serka camembert lub brie
  • 80 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka włożyć łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
Teraz dodawać stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut.



Krok 2

Najpierw dodać pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora.
Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie doprawić warzywa solą oraz pieprzem.



Krok 3

Zalać gorącym bulionem i zagotować, przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Dodać pokrojony na kawałki ser i zmiksować zupę na krem, najlepiej w stojącym blenderze kielichowym. Pod koniec miksowania dodać śmietankę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.