Zupa marchewkowa to smakowite źródło beta-karotenu. Najsmaczniejsza jest, kiedy przyrządza się ją z młodej marchewki. Polecana dla każdego, zwłaszcza dla małych dzieci. Nie sposób jej nie polubić.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy przez 2 minuty pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze przez 6 minut.
Składniki z patelni wrzucamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw przez ok. 20 minut.
Dodajemy mleko i blendujemy. Gotujemy chwilę. Przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Dodaj komentarz