Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa to smakowite źródło beta-karotenu. Najsmaczniejsza jest, kiedy przyrządza się ją z młodej marchewki. Polecana dla każdego, zwłaszcza dla małych dzieci. Nie sposób jej nie polubić.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - ½ kg marchwi
  • - 1 cebula
  • - ½ kg ziemniaków
  • - 750 ml naturalnego bulionu drobiowego
  • - 1 pęczek szczypiorku
  • - 1 natka pietruszki
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 200 ml mleka

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy przez 2 minuty pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze przez 6 minut.



Krok 2

Składniki z patelni wrzucamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw przez ok. 20 minut.



Krok 3

Dodajemy mleko i blendujemy. Gotujemy chwilę. Przyozdabiamy drobno posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.