Zupa ogórkowa z żeberkami

Zupa ogórkowa z żeberkami to ciekawy pomysł na połączenie ogórków kiszonych i pysznych żeberek. Bardzo smaczne danie polecane na każdą okazję. Warto wypróbować ten przepis.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g żeberek
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 mały seler
  • - 4 ziemniaki
  • - 1 cebula
  • - 8 ogórków kiszonych
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 3 łyżki mąki

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka dokładnie myjemy, następnie zalewamy je wodą i gotujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.



Krok 2

Marchewkę kroimy wzdłuż na dwie części. Pietruszkę i seler kroimy na małe kawałki.



Krok 3

Wrzucamy pokrojone warzywa do garnka i gotujemy, aż odpowiednio zmiękną.



Krok 4

Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy ogórki kiszone i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą wymieszaną z mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze przez kilka minut całość gotujemy.



Wskazówki

Śmietankę Łaciatą i mąkę mieszamy w kubku z odrobiną gorącej zupy i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Dzięki temu śmietanka się nie zwarzy i unikniemy powstania nieapetycznych grudek.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Bożena Kujawska

Opublikowany: 2019-01-02 18:01:00

Gotuję ogórkową na żeberkach, jest pyszna!

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.