Zupa rybna

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Bulion warzywny:

  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek korzenia pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 szklanki wody
  • oliwa

Składniki:

  • 2 opakowania tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 2 szklanki mleka UHT Łaciate 2%
  • sok z 1/4 cytryny
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj bulion. Ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, marchew w paski lub krążki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż całość na oliwie, aż składniki lekko się zarumienią. Wsyp podsmażone warzywa do garnka. Dodaj pietruszkę, selera, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zalej wodą, aby wszystkie składniki były przykryte. Gotuj ok. 20 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 2

Dodaj mleko i odsączonego tuńczyka. Całość zagotuj. Dodaj pieprz, sól i sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez chwilę, po czym dodaj śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.