Zupa smak jesieni

Autor:

Beata Pietrus

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zupa

  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 1 papryka,
  • 1 średnia dynia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cm imbiru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 kubeczek śmietany 18% Łaciata

Przygotowanie

Zupa

Przygotowanie: Obieramy imbir ze skórki, drobno kroimy imbir, cebulę, czosnek, paprykę, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy curry i sól, gdy warzywa zmiękną zalewamy je bulionem, dynię czyścimy, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do zupy, gotujemy 20 minut, dodajemy sól, pieprz, miód, chilli i zahartowaną śmietanę (śmietanę przekładamy do miseczki, zalewamy łyżką gotującej się zupy, mieszamy, znów dodajemy gorącej zupy, mieszamy i dopiero wlewamy do garnka), blendujemy. Możemy podawać zupę samą, ale pyszna jest też z grzankami lub groszkiem ptysiowym



Wskazówki

Jeśli używamy dyni Hokkaido, to nie musimy obierać jej ze skórki

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.