Zupa szczawiowa z jajkiem

Tradycyjna, znana każdemu, smaczna zupa szczawiowa z jajkiem. Nie ma sobie równych. Polecana na pyszny posiłek dla całej rodziny - z pewnością domownicy będą zachwyceni. Idealnie smakuje z grzankami.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 skrzydełka z kurczaka
  • - 4 garści liści szczawiu
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 2 ziemniaki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 4 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka. Mięso zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Jajka gotujemy.



Krok 2

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szczawiu kroimy na mniejsze części.



Krok 3

Warzywa dodajemy do garnka razem z czosnkiem i przyprawami.



Krok 4 

Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone liście szczawiu i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ugotowanymi jajkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.