Zupa z gąsek /zielonek/

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zupa

  • 1,5 ltr rosołu,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 małego selera,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5 ziemniaków,
  • 30 dag grzybów gąsek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyzka siekanej zieleniny

Przygotowanie

Krok 1

Rosół wlewamy do garnka, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, wkładamy ziele angielskie i stawiamy na gazie. Grzyby bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, by wypłukać piasek, a następnie kroimy je w paski i dodajemy do zupy. Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, gotujemy do ich miękkości. Gdyby zupa była bardzo gęsta możemy wlać trochę wrzątku. Ugotowaną zupę doprawiamy solą, pieprzem ognistym, dodajemy zieleninę i podajemy z pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.