Zupa z porów

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 3-4 pory
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 4 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
  • 10 dag łagodnego serka topionego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • pół garście posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Z porów odcinamy zielone części i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Cebule obieramy i siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzamy do ich zeszklenia.



Krok 2

Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski szynkę i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory będą miękkie, dodajemy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej do smaku. Następnie dodajemy osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzamy zupę do zagotowania.



Krok 3

Na talerzach zupę posypujmye serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podajemy z grzankami lub z bagietką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.