Z porów odcinamy zielone części i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Cebule obieramy i siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzamy do ich zeszklenia.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski szynkę i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory będą miękkie, dodajemy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej do smaku. Następnie dodajemy osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzamy zupę do zagotowania.
Na talerzach zupę posypujmye serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podajemy z grzankami lub z bagietką.
Dodaj komentarz