Bagietki na zakwasie

Do miski wykruszam drożdże dodaję 135 ml letniej wody, przesiewam mąkę, dodaję zaczyn, sol i całość wyrabiam mikserem albo ręką aż ciasto będzie elastyczne. Nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i dzielę na pięć części. Formuję bagietki na długość blaszki u mnie 35 cm, układam na papierze do pieczenia zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Ostrym nożykiem robię nacięcia w kilku miejscach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 250 stopni i piekę 10 minut po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę kolejne 15 minut.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej typ 650
  • 1 dag drożdży
  • 30 dag zakwasu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wykruszyć drożdże, dodać 135 ml letniej wody, przesiać mąkę, dodać zaczyn, sól i całość wyrabiać mikserem albo ręką, aż ciasto będzie elastyczne. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.



Krok 2

Ciasto wyłożyć na deskę podsypaną mąką i podzielić na pięć części. Uformować bagietki na długość blaszki 35 cm, ułożyć na papierze do pieczenia zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.



Krok 3

Ostrym nożykiem zrobić nacięcia w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 250°C i piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 180°C i piec kolejne 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.