Choinka piernikowa

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • jajka - 2 szt
  • mąka - 2,5 szkl
  • mleko Łaciate - 1 szkl
  • olej - 1/2 szkl
  • cukier - 1 szkl
  • kakao - 2 łyżki
  • przyprawa do piernika - 1 opak
  • soda - 1,5 łyżeczki
  • powidła śliwkowe - 3 łyżki

Krem

  • śmietana kremówka Łaciata - 0,5 szkl
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • barwnik zielony spożywczy

Dekoracja

  • perełki srebrne, niebieskie
  • cukierki lentilki
  • konfetti mix świąteczny

Dodatkowo

  • foremka papierowa do pieczenia w kształcie choinki

Przygotowanie

Ciasto

Wybić jajka do miski, zmiksować. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować. Przesiać wszystkie suche składniki , dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać. Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki. Wymiary:spód 160x140 mm, wysokość 35 mm, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut. Wyjąć ciasto, ostudzić.



Krem:

Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno. Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym. Gotową choinkę udekorować perełkami, cukierkami i posypką świąteczną.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.