Pieczony kalafior z twarogową pastą

Znudził Ci się gotowany kalafior? Nie czekaj i spróbuj zapiec go w smakowitej marynacie z dodatkiem curry! Najsmaczniejszy będzie podany razem z kremowym puree oraz twarogiem. Smacznego!

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 twaróg Mazurski Smak półtłusty klinek
  • 3 łyżki śmietany Mazurski Smak 18%
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • kilka liści świeżej mięty
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 1 łyżki oliwy
  • garść rukoli
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastaw na 220°C.



Krok 2

Przygotuj marynatę do kalafiora: oliwę połącz z curry, dodaj sól oraz pieprz.



Krok 3

Kalafiora w całości natrzyj marynatą i włóż do brytfanny/naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz w całości przez 20 minut.



Krok 4

Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie w garnku. Odcedź. Dodaj do ziemniaków masło oraz śmietanę Mazurski Smak 18% , dzięki temu uzyskasz aksamitną konsystencję puree. Pod koniec tłuczenia ziemniaków dodaj suszoną pietruszkę.



Krok 5

Twaróg Mazurski Smak półtłusty przełóż do miski i rozgnieć go widelcem. Dodaj pocięte świeże zioła, sól, pieprz i odrobinę śmietany 18%. Na koniec dodaj paprykę wędzoną i wymieszaj. Udekoruj czarnuszką.



Krok 6

Podawaj kalafiora z rukolą i pastą twarogową. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.