Ciasto drożdżowe z serem

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki tortowej
  • 5 dag masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 120 ml mleka Łaciate
  • 2 dag świeżych drożdży
  • ⅓ łyżeczki soli

Masa serowa:

  • 30 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 żółtko

Lukier:

  • 15 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • Posypka waflowa do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru. Dodać 2-3 łyżki mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 2

Do drugiej miski przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko, żółtka, cukier, resztę mleka i rozczyn.Wyrabiać ręcznie lub mieszadełkami miksera. Pod koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu.





Krok 3

Serek homogenizowany zmiksować z budyniem i żółtkiem.





Krok 4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na deskę posypaną mąką, przerobić i rozwałkować nadając kształt prostokąta. Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać i zwinąć jak roladę. Ułożyć w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować wodą i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30-40 minut.





Krok 5

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować i posypać posypką waflową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.