Danie: Śniadanie, Podwieczorek
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru. Dodać 2-3 łyżki mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do drugiej miski przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko, żółtka, cukier, resztę mleka i rozczyn.Wyrabiać ręcznie lub mieszadełkami miksera. Pod koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu.
Serek homogenizowany zmiksować z budyniem i żółtkiem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na deskę posypaną mąką, przerobić i rozwałkować nadając kształt prostokąta. Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać i zwinąć jak roladę. Ułożyć w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować wodą i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30-40 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować i posypać posypką waflową.
Dodaj komentarz