ciasto jabłkowo makowe

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Kruchy spod:
  • 30 dkg maki pszennej
  • 15 dkg masła Łaciate
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany Łaciata
  • Masa makowa:
  • 20 dkg mielonego maku
  • 1/4 l mleka Łaciata
  • 1 jajko
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg posiekanych orzechów
  • Kilka kropli olejku migdałowego
  • Masa jabłkowa:
  • 80 dkg jabłek najlepiej lekko kwaskowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto Dokładnie zagnieść używając rąk, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok 25 min. Mleko zagotować i zalać nim zmielony mak. Odstawić na 5-7 minut. Doda cukier, aromat, orzechy i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymiesi ze sobą. 2.Obrane jabłka, pokroić na małe kawałki włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon, pogotować kilka minut pod przykryciem, do momentu gdy staną się miękkawe. Dodać rodzynki,oraz make w 1/3 szklanki zimnej wody i dodać do masy. Wymieszać i zagotować. Tortownice tłuszczem i wysypać bułką tartą i wyłożyć spód ciastem. Wyłożyć masę jabłkową a następnie masę makowa. Piec około 35 min w temp 180 st C. Gotowe ciasto posypać cukrem pudreem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.