Zemsta teściowej - biszkopt z wiśniami, galaretką i kremem śmietankowym

Skąd taka nazwa tego pysznego wypieku? Podobno twórczyni ciasta (teściowa) będąc złą na zięcia, dodała do ciasta niewydrylowane wiśnie, żeby zięć się męczył przy jedzeniu. My nie polecamy takiego rozwiązania ;-) Ciasto jest pyszne, delikatne i posmakuje wszystkim, nawet teściowym ;-)

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 5 jajek L/XL w temperaturze pokojowej
  • 150 g białego cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej typ 400 lub 450
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 350 ml śmietanki UHT Łaciata 30% lub 36%
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 3 łyżki cukru pudru

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 500 g mrożonych lub świeżych, wydrylowanych wiśni
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie

Biszkopt:

Mąkę pszenną i tortową przesiej przez sitko (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste).
Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i zmiksuj (średnie obroty miksera) na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru nie przerywając miksowania. Łącznie czas ubijania białek powinien wynieść ok. 8 - 9 minut.
Gdy cukier w białkach się rozpuści, a piana będzie sztywna, zwarta i lśniąca zmniejsz obroty miksera na małe i dodawaj po jednym żółtku, miksując do połączenia składników zanim dodasz kolejne. Na sam koniec wlej cienką strużką olej, aż połączy się z białkami, również cały czas miksując.
Następnie za pomocą drewnianej lub sylikonowej szpatułki w kilku porcjach dodaj mąkę i za każdym razem delikatnie połącz ją z pianą, aby jak najmniej opadła.


Dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 40 cm wysmaruj cienko masłem i połóż arkusz papieru do pieczenia. Boków nie zasłaniaj - do nich przyklei się ciasto i dzięki temu nie opadnie po upieczeniu.


Przełóż ciasto do formy, wyrównaj z wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu). Piecz przez ok. 25 - 30 minut. Po 25 minutach uchyl drzwiczki piekarnika i wbij wykałaczkę, jeśli jest sucha - biszkopt jest gotowy. Jeśli nie - piecz przez dodatkowe 5 - 7 minut.


Upieczony biszkopt zostaw do przestudzenia w formie, gdy ostygnie, za pomocą ostrego noża oddziel ciasto od brzegów i wyjmij je z formy.



Krem śmietankowy:

Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodać serek i zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodaj przesiany cukier puder i zmiksuj krótko do połączenia składników.



Galaretka:

Galaretkę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, do gorącej dodaj cynamon izamieszaj. Galaretkę wystudź i wstaw do lodówki.



Przełożenie ciasta:

Biszkopt przekrój na 3 równe placki. Dno i boki formy w której piekł się biszkopt wyłóż folią spożywczą.

Masę śmietanową podziel na dwie porcje i odłóż 3 dodatkowo 3 łyżki.

Na dno połóż pierwszy placek biszkoptu, nałóż połowę masy śmietankowej, wyrównaj i połóż drugi placek. Przełóż resztę masy, wyrównaj i przykryj ostatnim plackiem, lekko dociśnij.

Wierzch posmaruj cienko 3 łyżkami masy śmietanowej.

Na cieście rozłóż równomiernie wiśnie a następnie przełóż tężejącą galaretkę, czyli taką która zaczęła już lekko gęstnieć, ale dalej jest płynna. Wyrównaj i wstaw całe ciasto do lodówki na min. 2 godziny.
Podawaj schłodzone. Smacznego!



Wskazówki

śmietankę schłodzić przed ubiciem minimum 12 h w temperaturze poniżej 6°C.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.