Skąd taka nazwa tego pysznego wypieku? Podobno twórczyni ciasta (teściowa) będąc złą na zięcia, dodała do ciasta niewydrylowane wiśnie, żeby zięć się męczył przy jedzeniu. My nie polecamy takiego rozwiązania ;-) Ciasto jest pyszne, delikatne i posmakuje wszystkim, nawet teściowym ;-)
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąkę pszenną i tortową przesiej przez sitko (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste).
Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i zmiksuj (średnie obroty miksera) na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru nie przerywając miksowania. Łącznie czas ubijania białek powinien wynieść ok. 8 - 9 minut.
Gdy cukier w białkach się rozpuści, a piana będzie sztywna, zwarta i lśniąca zmniejsz obroty miksera na małe i dodawaj po jednym żółtku, miksując do połączenia składników zanim dodasz kolejne. Na sam koniec wlej cienką strużką olej, aż połączy się z białkami, również cały czas miksując.
Następnie za pomocą drewnianej lub sylikonowej szpatułki w kilku porcjach dodaj mąkę i za każdym razem delikatnie połącz ją z pianą, aby jak najmniej opadła.
Dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 40 cm wysmaruj cienko masłem i połóż arkusz papieru do pieczenia. Boków nie zasłaniaj - do nich przyklei się ciasto i dzięki temu nie opadnie po upieczeniu.
Przełóż ciasto do formy, wyrównaj z wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu). Piecz przez ok. 25 - 30 minut. Po 25 minutach uchyl drzwiczki piekarnika i wbij wykałaczkę, jeśli jest sucha - biszkopt jest gotowy. Jeśli nie - piecz przez dodatkowe 5 - 7 minut.
Upieczony biszkopt zostaw do przestudzenia w formie, gdy ostygnie, za pomocą ostrego noża oddziel ciasto od brzegów i wyjmij je z formy.
Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodać serek i zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodaj przesiany cukier puder i zmiksuj krótko do połączenia składników.
Galaretkę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, do gorącej dodaj cynamon izamieszaj. Galaretkę wystudź i wstaw do lodówki.
Biszkopt przekrój na 3 równe placki. Dno i boki formy w której piekł się biszkopt wyłóż folią spożywczą.
Masę śmietanową podziel na dwie porcje i odłóż 3 dodatkowo 3 łyżki.
Na dno połóż pierwszy placek biszkoptu, nałóż połowę masy śmietankowej, wyrównaj i połóż drugi placek. Przełóż resztę masy, wyrównaj i przykryj ostatnim plackiem, lekko dociśnij.
Wierzch posmaruj cienko 3 łyżkami masy śmietanowej.
Na cieście rozłóż równomiernie wiśnie a następnie przełóż tężejącą galaretkę, czyli taką która zaczęła już lekko gęstnieć, ale dalej jest płynna. Wyrównaj i wstaw całe ciasto do lodówki na min. 2 godziny.
Podawaj schłodzone. Smacznego!
śmietankę schłodzić przed ubiciem minimum 12 h w temperaturze poniżej 6°C.
Dodaj komentarz