CROQUEMBOUCHE

Autor:

osawicka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • Ciasto parzone:
  • 150 g wody
  • 150 g mleka Łaciate
  • 155 g masła Łaciate
  • 5 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 6 całych jaj
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • krem budyniowy
  • cukier puder
  • cukier drobny (na karmel)

Przygotowanie

Krok 1

Wodę, mleko, sól i masło zagotowujemy. Do mieszanki dosypujemy mąkę i parzymy ciasto do uzyskania gładkiej kuli. Chwilę chłodzimy. Do ciasta dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Szprycujemy małe ptysie i pieczemy 30 min w 170 stopniach, a następnie 10 min w 160 stopniach.
Studzimy ptysie, a następnie nadziewamy kremem budyniowym.
Robimy karmel - na małym ogniu podgrzewany cukier, czekając aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Cukru nie mieszamy.
Na stożek wykonany z tekturki zaczynamy przyklejać ptysie.
Moczymy je do połowy w karmelu i dociskamy to stożka. Robimy tak do wypełniania całej piramidy.
Posypujemy cukrem pudrem!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.