Cytrusowe muffiny bez glutenu

Bezglutenowe muffiny z cukrem kokosowym. To świetna przekąska w ciągu dnia, jak i smaczny deser do popołudniowej kawy.

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 2 szklanki mąki owsianej
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ roztopionego oleju kokosowego
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 2 mandarynki lub 1 pomarańcza
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • ½ sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Opcjonalnie:

  • ½ łyżki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszaj 1 łyżkę mąki lnianej z 1 łyżką ciepłej wody. Schładzaj w lodówce przez 30 min, aż do połączenia się składników.



Krok 2

Olej kokosowy rozprowadź na wszystkie foremki do muffinek. Spód posyp odrobinę cukru kokosowego.



Krok 3

Część obranych i pokrojonych owoców włóż do formy.



Krok 4

Nastaw piekarnik na 180°C. W misce zmiksuj ze sobą przesianą przez sitko mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.



Krok 5

Do miski dodaj olej kokosowy, 1 szklankę cukru kokosowego i pozostałą część owoców. Zmiksuj wszystko razem. Dodaj ekstrakt waniliowy, ocet jabłkowy i pozostałą część mąki lnianej. Zmiksuj ponownie blenderem.



Krok 6

Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj, aby ciasto nie miało grudek. Wypełnij ciastem foremki na muffiny, do ⅔ wysokości. Piecz w piekarniku przez ok. 35-40 min. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.