Pyszna i orzeźwiająca wersja włoskiego tiramisu - idealna na upały. Niewątpliwą zaletą tego deseru jest fakt, że do jego wykonania nie jest potrzebny piekarnik. Uwaga, ze względu na zawartość alkoholu i surowych żółtek, nie jest on przeznaczony dla dzieci i kobiet w ciąży.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Przygotować 4 szklanki.
Cytrynę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć łyżkę soku.
Żółtka ucierać z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Dodać sok i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszać.
Do głębokiego talerza wlać likier. Biszkopty przekroić na pół i namoczyć w likierze.
W szklankach położyć warstwę biszkoptów, następnie krem cytrynowy, znów biszkopty, krem, biszkopty, krem. Posypać kakao.
Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 5 godzin.
Dodaj komentarz