Pyszna i orzeźwiająca wersja włoskiego tiramisu - idealna na upały. Niewątpliwą zaletą tego deseru jest fakt, że do jego wykonania nie jest potrzebny piekarnik. Uwaga - ze względu na zawartość alkoholu i surowych żółtek, nie jest on przeznaczony dla dzieci i kobiet w ciąży.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Przygotuj 4 szklanki.
Cytrynę sparz i wyszoruj. Zetrzyj z niej skórkę oraz wyciśnij 1 łyżkę soku.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawaj mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj.
Do głębokiego talerza wlej likier. Biszkopty przekrój na pół i namocz w likierze.
W szklankach połóż warstwę biszkoptów, następnie krem cytrynowy, znów biszkopty, krem, biszkopty i krem. Posyp gorzkim kakao.
Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 5 godzin. Smacznego!
Dodaj komentarz