Cytrynowe tiramisu

Pyszna i orzeźwiająca wersja włoskiego tiramisu - idealna na upały. Niewątpliwą zaletą tego deseru jest fakt, że do jego wykonania nie jest potrzebny piekarnik. Uwaga, ze względu na zawartość alkoholu i surowych żółtek, nie jest on przeznaczony dla dzieci i kobiet w ciąży.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g mascarpone Mlekpol,
  • - 20 biszkoptów lady fingers,
  • - 6 łyżek likieru cytrynowego typu limoncello,
  • - 3 żółtka,
  • - 80 g cukru pudru,
  • - 1 cytryna,
  • - 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować 4 szklanki.



Krok 2

Cytrynę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć łyżkę soku.



Krok 3

Żółtka ucierać z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Dodać sok i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszać.



Krok 4

Do głębokiego talerza wlać likier. Biszkopty przekroić na pół i namoczyć w likierze.



Krok 5

W szklankach położyć warstwę biszkoptów, następnie krem cytrynowy, znów biszkopty, krem, biszkopty, krem. Posypać kakao.



Krok 6

Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 5 godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.