Kurczak w śmietance

Przepis doskonale nadający się na obiad. Smaczny i aromatyczny, zachęca do konsumpcji nawet niejadków. Dodatkowo szybkość przygotowania potrawy na pewno spodoba się zapracowanym.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg udek z kurczaka
  • - 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
  • - 3 łyżki musztardy (jeśli ktoś lubi ostrej np. rosyjskiej)
  • - 6 łyżek oleju
  • - sok z 1/2 cytryny
  • - 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Oczyszczonego, dokładnie umytego kurczaka przyprawiamy i obrumieniamy na oleju na patelni przez 10 minut.



Krok 2

Podlewamy lekko wodą i dusimy przez kolejne 15 minut.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszamy, przygotowując sos.



Krok 4

Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i zapiekamy kolejne 10 minut w piekarniku. Podajemy np. z surówką i ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.