Komosa ryżowa, inaczej quinoa, cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. Komosa jest bogatym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma potencjalne działanie antynowotworowe.
Danie: Sałatki
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Truskawki
Wegetariańskie
Fit
Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować około 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (0,5 szklanki komosy, 1 szklanka wody).
W czasie kiedy komosa się gotuje obieramy awokado, wyjmujemy z niego pestkę i kroimy w plastry, truskawki przekrawamy na pół, a kiwi obieramy i kroimy na mniejsze części.
Do owoców dodajemy poszarpaną sałatę i pestki granatu, ugotowaną komosę. Całość polewamy miodem po wierzchu.
Dodaj komentarz