Dietetyczna sałatka z komosą ryżową i owocami dla sportowców

Komosa ryżowa, inaczej quinoa, cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. Komosa jest bogatym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma potencjalne działanie antynowotworowe.

Danie: Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 szklanki komosy ryżowej
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 awokado
  • 2 kiwi
  • sałata
  • 1 granat
  • miód

Przygotowanie

Krok 1

Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować około 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (0,5 szklanki komosy, 1 szklanka wody).



Krok 2

W czasie kiedy komosa się gotuje obieramy awokado, wyjmujemy z niego pestkę i kroimy w plastry, truskawki przekrawamy na pół, a kiwi obieramy i kroimy na mniejsze części.



Krok 3

Do owoców dodajemy poszarpaną sałatę i pestki granatu, ugotowaną komosę. Całość polewamy miodem po wierzchu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.