domowy kopiec kreta

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • C.iasto:,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 3\4 szklanki cukru,
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 większe jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • ,
  • 2. Składniki na masę śmietanową:,
  • 500 ml śmietany kremówki 30% Łaciate ,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 śmietan-fixy,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 7 łyzek wody,
  • ,
  • Dodatkowo:,
  • 3 banany,
  • czekolada starta na tarce o grubych oczkach dodana do masy smietankowej,
  • 2-3 łyżki nutelli do posmarowania bananów na ciescie

Przygotowanie

ciasto
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione masło, cukier waniliowy ,proszek do pieczenia i kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy odstawiamy do ostudzenia.Po przestudzniu za pomoca łyżki wydrążamy jego środek, pozostawiając boki . A wydrązone ciasto kruszymy bo bedziemy nim obsypywac wierzch ciasta . Na wydrążonym cieście układamy obrane , pokrojone w półowki banany.Na bananach rozsmarowujemy krem nutellę. 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z fixami i cukrem pudrem i wlewamy do niej żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia.Do te j masy dodajemy starta czekoladę i delikatnie mieszamy. 3. Mase z czekoladą wykładamy na banany z nutellą , formujemy kopiec. Powstały kopiec dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia, pokruszonym kakaowym ciastem. Ciasto wkładamy do lodówki na conajmniej 2 godziny , smacznego ! Porady tortownica 26 cm.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.