Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła Łaciate,
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 200 g świeżych kurek,
  • 150 g naturalnego serka Łaciaty,
  • 100 g mascarpone Mlekpol,
  • 80 g tartego sera Gruyere,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki Łaciata 30%,
  • 1 łyżka masła Łaciate,
  • 1 cebula,
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Żółtko oddzielić od białka. Białko zachować na później, a żółtko zagnieść wraz z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i pozostałymi składnikami na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę. Kurki oczyścić, w razie potrzeby przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać kurki i krótko przesmażyć. Posolić i popieprzyć, zdjąć z patelni.



Krok 3

Śmietankę ubić na sztywno. Nadal miksując, dodać serek puszysty, mascarpone i ser Gruyere.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 5

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek. Górny arkusz zdjąć, a na dolnym przenieść ciasto na blaszkę do pieczenia. Rozsmarować przygotowany wcześniej krem, zostawiając około 5 cm marginesu. Wyłożyć kurki. Brzegi zawinąć do środka, tworząc charakterystyczną falbankę i posmarować je białkiem.



Krok 6

Galette wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do zarumienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.