Żółtko oddzielić od białka. Białko zachować na później, a żółtko zagnieść wraz z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i pozostałymi składnikami na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę. Kurki oczyścić, w razie potrzeby przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać kurki i krótko przesmażyć. Posolić i popieprzyć, zdjąć z patelni.
Śmietankę ubić na sztywno. Nadal miksując, dodać serek puszysty, mascarpone i ser Gruyere.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek. Górny arkusz zdjąć, a na dolnym przenieść ciasto na blaszkę do pieczenia. Rozsmarować przygotowany wcześniej krem, zostawiając około 5 cm marginesu. Wyłożyć kurki. Brzegi zawinąć do środka, tworząc charakterystyczną falbankę i posmarować je białkiem.
Galette wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do zarumienia.
Dodaj komentarz