Drożdżówki z budyniem, prażonym rabarbarem i maślaną kruszonką

Autor:

Lalaxo

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 300 ml mleka Łaciate ,
  • 100 g masła Łaciate, roztopionego,
  • 1 jajko,
  • 10 g drożdży suchych,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PRAŻONY RABARBAR

  • 400g rabarbaru ,
  • 100 gram cukru ,
  • 2 łyżki wody

SKŁADNIKI NA BUDYŃ

  • 500 ml mleka Łaciate,
  • Torebka budyniu waniliowego,
  • 1.5 łyżki cukru

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

  • Pół szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 60 g masła Łaciate, roztopionego

Przygotowanie

Wyrabianie ciasta

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wsypać do miski. Wyrabiać długo aż ciastko będzie gładkie i sprężyste. Odstawić na 1-1,5h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce



Prażenie rabarbaru

400 g rabarbaru pokroic na ok. 1 cm kawałki wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dolać do tego 2 łyżki wody. Gotować na średnim ogniu aż rabarbar zmięknie i płyn się zredukuje. Następnie odstawić do wystygnięcia



Budyń

Dolewamy 3/4 szklanki mleka. Resztę zagotowujemy. Mieszankę budyniową rozpuścić w pozostałym mleku, dodać cukier i wlać na gotujące się mleko. Mieszac i gotować ok 2 minuty. Odstawić do wystudzenia.



Kruszonka

Mąkę cukier oraz masło wymieszać i uformować kulę. Włożyć do lodówki aby związało. Gdy kruszonką stężeje wyciągnąć z lodówki i pokruszyć ja na mniejsze kawałki.



Formowanie drożdżówek

Gdy ciasto wyrośnie chwilę je wyrabiamy. Następnie dzielimy je na 12 równych części. Formujemy je na kształt kuli i układamy na dwóch dużych blaszkach z dość dużymi odstępami. Przykrywamy ścieżką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie za pomocą szklanki z szerokim dnem robimy wgłębienia na środku drożdżówek. Nakładamy do środka po łyżce budyniu i rabarbaru a wierzch posypujemy kruszonką. Opcjonalnie można posmarować ranty drożdżówek roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.



Pieczenie drożdżówek

Drożdżówki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Studzimy na kratce. I GOTOWE



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.