Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wsypać do miski. Wyrabiać długo aż ciastko będzie gładkie i sprężyste. Odstawić na 1-1,5h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
400 g rabarbaru pokroic na ok. 1 cm kawałki wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dolać do tego 2 łyżki wody. Gotować na średnim ogniu aż rabarbar zmięknie i płyn się zredukuje. Następnie odstawić do wystygnięcia
Dolewamy 3/4 szklanki mleka. Resztę zagotowujemy. Mieszankę budyniową rozpuścić w pozostałym mleku, dodać cukier i wlać na gotujące się mleko. Mieszac i gotować ok 2 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę cukier oraz masło wymieszać i uformować kulę. Włożyć do lodówki aby związało. Gdy kruszonką stężeje wyciągnąć z lodówki i pokruszyć ja na mniejsze kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie chwilę je wyrabiamy. Następnie dzielimy je na 12 równych części. Formujemy je na kształt kuli i układamy na dwóch dużych blaszkach z dość dużymi odstępami. Przykrywamy ścieżką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie za pomocą szklanki z szerokim dnem robimy wgłębienia na środku drożdżówek. Nakładamy do środka po łyżce budyniu i rabarbaru a wierzch posypujemy kruszonką. Opcjonalnie można posmarować ranty drożdżówek roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.
Drożdżówki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Studzimy na kratce. I GOTOWE
Dodaj komentarz