Szynka wieprzowa w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym

Pyszne, sycące danie dla całej rodziny. Pachnący lasem sos grzybowy z dodatkiem szynki wieprzowej i śmietanki. To zdecydowanie jeden z tych przepisów, do których się wraca.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 200 g borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18% + 3 łyżki
  • 50 g parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę wieprzową kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni na oliwie.



Krok 2

Dodajemy pokrojone w kostkę borowiki, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy, aż cebula się zeszkli.



Krok 3

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szklankę śmietanki Łaciatej i przyprawy. Razem dusimy jeszcze przez ok. 5-10 minut. Dodajemy tarty parmezan i mieszamy.



Krok 4

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Ubijamy z masłem i 3 łyżkami śmietanki Łaciatej. Ozdabiamy natką pietruszki i podajemy z sosem grzybowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.