Inny, ciekawy sposób na podanie tradycyjnych flaczków – tym razem z przecierem pomidorowym. Polecane na rodzinny posiłek w gronie najbliższych. Nie są trudne do przygotowania.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do gotującego się bulionu mięsnego dodajemy warzywa, drobno pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Robimy zasmażkę z masła, mąki i przypraw. Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy majerankiem. Dodajemy zasmażkę i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy.
Dodajemy flaki i całość gotujemy jeszcze 30 minut.
Zasmażkę przygotowujemy, mieszając na patelni roztopione masło z mąką i przyprawami – do zezłocenia.
Dodaj komentarz