Brownie

Brownie to ciasto prosto z Ameryki. W środku powinno być wilgotne i miękkie. Bardzo łatwe do przygotowania, a zapach czekolady w domu na pewno spodoba się Twoim bliskim.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g gorzkiej czekolady + 100 g czekolady do dekoracji
  • - 1 łyżka proszku do pieczenia
  • - 4 jajka
  • - 60 g mąki pszennej
  • - 200 g cukru
  • - 1 opak. cukru waniliowego
  • - 1 g soli

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka z gotującą się wodą wstawiamy żaroodporne naczynie. Roztapiamy w nim czekoladę.



Krok 2

Dodajemy proszek do pieczenia i czekamy, aż się rozpuści.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Wyciągamy miskę z roztopioną czekoladą z garnka. Dodajemy jajka, cukier i sól. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą, wsypujemy przesianą przez sito mąkę.



Krok 4 

Tak przygotowaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy upieczone ciasto roztopioną czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.