Jesienna odsłona rustykalnej tarty z pieczoną dynią, kwaśnymi jabłkami, czerwoną cebulą, serem Gruyere i tymiankiem. Niektórzy nie lubią dyni ze względu na jej mało konkretny smak. Wystarczy jednak połączyć ją z odpowiednimi składnikami i już zyskuje na wyrazistości. Niebo w gębie!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Ucierać z mąką palcami do powstania kruszonki. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Dynię obrać, usunąć pestki. Pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do miękkości dyni.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka.
Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką blacie na w miarę okrągły placek (średnica ok. 35 cm). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Upieczoną dynię przełożyć do miski, dodać jabłka, tymianek i ser Gruyere. Dobrze wymieszać. Nadzienie przełożyć na przygotowany spód, zostawiając około 5 cm wolnego brzegu. Na wierzchu nadzienia ułożyć pokrojoną cebulę.
Pozostawione brzegi zawinąć do środka. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.
Galette wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
Dodaj komentarz