Galette z dynią, jabłkami i czerwoną cebulą

Jesienna odsłona rustykalnej tarty z pieczoną dynią, kwaśnymi jabłkami, czerwoną cebulą, serem Gruyere i tymiankiem. Niektórzy nie lubią dyni ze względu na jej mało konkretny smak. Wystarczy jednak połączyć ją z odpowiednimi składnikami i już zyskuje na wyrazistości. Niebo w gębie!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 315 g mąki pszennej,
  • - 225 g zimnego masła Łaciate,
  • - 120 g jogurtu greckiego Mlekpol,
  • - 80 ml zimnej wody,
  • - 1 łyżka soku z cytryny,
  • - ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • - 500 g dyni (waga przed obraniem),
  • - 150 g startego sera Gruyere,
  • - 2 kwaśne jabłka,
  • - 1 czerwona cebula,
  • - 1 łyżka suszonego tymianku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - oliwa z oliwek

Dodatkowo:

  • - 1 żółtko wymieszane z kilkoma łyżkami wody

Przygotowanie

Krok 1

Masło pokroić na mniejsze kawałki. Ucierać z mąką palcami do powstania kruszonki. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 45 minut.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 3

Dynię obrać, usunąć pestki. Pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do miękkości dyni.



Krok 4

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka.



Krok 5

Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką blacie na w miarę okrągły placek (średnica ok. 35 cm). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 6

Upieczoną dynię przełożyć do miski, dodać jabłka, tymianek i ser Gruyere. Dobrze wymieszać. Nadzienie przełożyć na przygotowany spód, zostawiając około 5 cm wolnego brzegu. Na wierzchu nadzienia ułożyć pokrojoną cebulę.



Krok 7

Pozostawione brzegi zawinąć do środka. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.



Krok 8

Galette wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.