Sałatka z kalmarami i pietruszką

Kalmary to głowonogi zaliczane do owoców morza. Mają delikatne mięso o słodko-morskim smaku, lekko gumową konsystencję i co ważne, są naturalnym afrodyzjakiem. Oprócz tego zawierają mnóstwo składników odżywczych.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam, Skorupiaki

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 opakowanie kalmarów
  • - 1 cebula
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 górek
  • - kilka listków pietruszki
  • - sałata
  • - sezam
  • - oliwa z oliwek
  • - ząbek czosnku
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

Tuszki kalmarów pokroić w krążki (mrożone kalmary rozmrozić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, dodać kalmary i czosnek, smażyć 2-3 minuty



Krok 2

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie słupki, cebulę siekamy na małe kawałki. Z papryki wykrawamy gnaizdo naseinne, myjemy i kroimy.



Krok 3

Rozrywamy sałatę, dodajemy do niej listki pietruszki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na końcu polewamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.