Gorąca czekolada

Pyszna rozgrzewająca czekolada, którą jest bardzo prosta w wykonaniu. Sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Danie: Podwieczorek, Deser, Napoje

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser, Napoje

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kostki mlecznej czekolady do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę Łaciatą, wodę oraz cukier. Cały czas mieszamy, podgrzewamy prawie do zagotowania.



Krok 2

Dodajemy małymi porcjami czekoladę do garnka. Cały czas mieszamy. Zagotowujemy i podgrzewamy tak długo, aż czekolada będzie kremowa. Przelewamy do kubków i podajemy. Możemy udekorować kostkami mlecznej czekolady.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.