Grillowane nerki wieprzowe

Jeśli tradycyjne potrawy z grilla już Ci się znudziły - pora na ciekawą, nieszablonową, oryginalną potrawę, która zaskoczy gości - cynaderki wieprzowe z grilla spełnią się w tej roli idealnie!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -0,5 kg cynaderek wieprzowych
  • -3 liście laurowe
  • -5 ziaren ziela angielskiego
  • -1 łyżeczka soli

Marynata:

  • - łyżki oleju,
  • -1 łyżka octu winnego,
  • -1 łyżka rozmarynu,
  • -1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Cynaderki moczymy 3x 30 minut w zimnej wodzie. Oczyszczamy je następnie z błonek i żyłek, ponownie moczymy przez 2 godziny, a potem kroimy na mniejsze kawałki (nie za małe - aby mogły utrzymać się na ruszcie grilla).



Krok 2

Cynaderki gotujemy 15 minut w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli, następnie wymieniamy wodę na świeżą, solimy i gotujemy kolejne 15 minut. Łączymy składniki marynaty.



Krok 3

Wystudzone cynaderki nacieramy marynatą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie grillujemy je z każdej strony po 3-5 minut.



Wskazówki

Można ozdobić ziołami i rzodkiewkami

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.