Gulasz węgierski

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 100 g boczku
  • 200 g ziemniaków
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • 1 l bulionu mięsnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki mąki
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso, boczek, cebulę, marchewkę i papryki pokroić w kostkę. W wysokim garnku rozgrzać oliwę. Dodać boczek, a następnie cebulę. Podsmażać przez 2 minuty. Następnie dodać kawałki mięsa. Podsmażać mieszając przez około 5 minut.



Krok 2

Dodać oliwy. Do garnka włożyć marchewkę i paprykę. Dodać przyprawy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Zalać uprzednio podgrzanym bulionem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Dołożyć ziele angielskie i koncentrat, wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę.



Krok 3

Do szklanki odlać trochę wywaru i dodać mąkę, roztrzepać i przelać do zupy. Zamieszać, gotować przez kolejne 5 minut, a następnie przelać do miseczek. Podawać z plackiem po węgiersku lub ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.