Mięso, boczek, cebulę, marchewkę i papryki pokroić w kostkę. W wysokim garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać boczek, a następnie cebulę. Podsmażać przez 2 minuty. Następnie dodać kawałki mięsa. Podsmażać kilka razy mieszając przez około 5 minut.
Do garnka przełożyć marchewkę i paprykę. Dodać przyprawy i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Zalać uprzednio podgrzanym bulionem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Dołożyć ziele angielskie i koncentrat, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około godzinę.
Do szklanki odlać trochę wywaru i dodać mąkę, roztrzepać a następnie przelać do zupy. Zamieszać, gotować przez kolejne 5 minut, a następnie przelać do miseczek. Podawać z plackiem po węgiersku lub ziemniakami. Smacznego!
Dodaj komentarz