Delikatne, mięciutkie nerki wieprzowe duszone w soku jabłkowym z dodatkiem białego wina to danie, którego koniecznie trzeba spróbować. Sprawdzi się idealnie na romantyczną kolację.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Cynaderki moczymy trzykrotnie po 30 minut w zimnej wodzie, oczyszczamy je z błonek i żyłek, po czym obgotowujemy we wrzącej wodzie (z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli) ok. 25 minut.
Ostudzone cynaderki kroimy na mniejsze fragmenty i podsmażamy na gorącym oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i szklimy.
Całość zalewamy winem i sokiem jabłkowym, dusimy około godziny. Dodajemy pokrojone drobno jabłka i dusimy jeszcze 15 minut. Przed podaniem przyprawiamy solą i pieprzem.
Ozdabiamy np. natką pietruszki.
Dodaj komentarz