Serowa zapiekanka z polenty

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 250 g kaszy lub mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół kuchni włoskiej
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 100 ml mleka UHT Łaciate bez laktozy 3,2%
  • 100 g twarogu Mazurski Smak półtłusty bez laktozy
  • 100 g sera Gouda bez laktozy Mlekpol
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeże oregano

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotuj osoloną wodę. Do gotującej się wody dodaj mąkę kukurydzianą i od razu intensywnie wymieszaj rózgą.



Krok 2

Mieszaj, aż do powstania gładkiej masy. Dodaj mleko, wymieszaj i zdejmujemy garnek z ognia. Polentę dopraw mielonym pieprzem, oliwą i ziołami kuchni włoskiej. Do garnka dodaj twaróg i wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone suszone pomidory.



Krok 3

Polentę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż żółty ser. Piecz w piekarniku przez ok. 10 minut w 180°C.



Krok 4

W tym czasie przygotuj sałatkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, a cebulę w cienkie pióra. Dodaj warzywa do miski, a następnie dodaj liście rukoli. Polej wszystko oliwą i octem balsamicznym.



Krok 5

Gotową zapiekankę udekoruj posiekanym oregano. Podawaj razem z sałatką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.