W garnku zagotuj osoloną wodę. Do gotującej się wody dodaj mąkę kukurydzianą i od razu intensywnie wymieszaj rózgą.
Mieszaj, aż do powstania gładkiej masy. Dodaj mleko, wymieszaj i zdejmujemy garnek z ognia. Polentę dopraw mielonym pieprzem, oliwą i ziołami kuchni włoskiej. Do garnka dodaj twaróg i wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone suszone pomidory.
Polentę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż żółty ser. Piecz w piekarniku przez ok. 10 minut w 180°C.
W tym czasie przygotuj sałatkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, a cebulę w cienkie pióra. Dodaj warzywa do miski, a następnie dodaj liście rukoli. Polej wszystko oliwą i octem balsamicznym.
Gotową zapiekankę udekoruj posiekanym oregano. Podawaj razem z sałatką. Smacznego!
Dodaj komentarz