Jajka faszerowane awokado

Pełnowartościowe śniadanie dla miłośników awokado. Jajka faszerowane przygotujesz w kilka minut. Są efektowne, więc możesz je podać także na przyjęciu, niekoniecznie w porze śniadaniowej.

Danie: Śniadanie

Osób: 2-3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2-3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 5 jajek
  • - 1 dojrzałe awokado
  • - 2 łyżki majonezu
  • - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - sałata do dekoracji
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, czyli ok 10-13 minut w zależności od wielkości. Po ugotowaniu obieramy i kroimy na pół. Z jajek wyciągamy żółtko oraz poszerzamy wgłębienie w białku (robimy taką rynnę). Część, która została wyjęta kroimy w kostkę.



Krok 2

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wyjmujemy miąższ. Kroimy miąższ w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do awokado.



Krok 3

Do pokrojonych białek dodajemy szczypiorek, majonez i awokado. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4 

Farsz nakładamy do rynienek w jajkach. Jajka układamy na sałacie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.