CIASTO Z DELICJAMI

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki wody
  • na poncz:
  • 1 opakowanie cappuccino, np. śmietankowe
  • 3 szklanki wody
  • na krem:
  • około 1 litr serków homogenizowanych waniliowych
  • 1 opakowanie (400 g) mleka w proszku
  • 1 kostka masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 3/4 szklanki wody i wystudzone
  • składniki dodatkowe: 2-3 paczki okrągłych delicji
  • gotowa polewa czekoladowo - lukrowa LUB LUKIER

Przygotowanie

Krok 1

BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników (wodę na końcu) i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę (ja piekłam w dwóch blachach, bo bałam się, że nierówno przekroję biszkopt). pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 2

PONCZ: całe opakowanie cappuccino rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy do wystygnięcia.



Krok 3

KREM WANILIOWY: margarynę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy serki waniliowe i mleko w proszku, na końcu kiedy masa będzie już gładka dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie miksujemy.



Krok 4

SKŁADANIE: biszkopt nasączamy powstałym wcześniej ponczem i i smarujemy częścią kremu waniliowego. Na kremie układamy lekko nasączone w cappuccino każdą z osobna okrągłe delicję galaretką do dołu jedna koło drugiej Na delicjach rozprowadzam pozostały krem waniliowy. Na kremie układamy drugi biszkopt, który podobnie jak pierwszy lekko nasączamy. Biszkopt - wierzch, ozdabiamy delikatnie gotowa polewa czekoladowo - mleczna lub lukrem. Wynosimy w chłodne miejsce, żeby krem stężał.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.