BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników (wodę na końcu) i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę (ja piekłam w dwóch blachach, bo bałam się, że nierówno przekroję biszkopt). pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
PONCZ: całe opakowanie cappuccino rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy do wystygnięcia.
KREM WANILIOWY: margarynę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy serki waniliowe i mleko w proszku, na końcu kiedy masa będzie już gładka dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie miksujemy.
SKŁADANIE: biszkopt nasączamy powstałym wcześniej ponczem i i smarujemy częścią kremu waniliowego. Na kremie układamy lekko nasączone w cappuccino każdą z osobna okrągłe delicję galaretką do dołu jedna koło drugiej Na delicjach rozprowadzam pozostały krem waniliowy. Na kremie układamy drugi biszkopt, który podobnie jak pierwszy lekko nasączamy. Biszkopt - wierzch, ozdabiamy delikatnie gotowa polewa czekoladowo - mleczna lub lukrem. Wynosimy w chłodne miejsce, żeby krem stężał.
Dodaj komentarz